Sigarayı bırakmak yaşamaya yeniden başlamaktır

Sigara bırakma tedavileri: Kısa klinik girişimler

Kısa girişimler üç hasta grubuna uygulanmaktadır. Bunlar;

1. Sigara bırakma denemesi için istekli olan olgular: Bu grup için “5A” uygulaması önerilmektedir. Bu uygulamalar;
  • Sor (Ask) – Sigara içme durumunun sorulması,
  • Öner (Advice) – Sigarayı bırakmasının tavsiye edilmesi,
  • Değerlendir (Assess) – Sigarayı bırakma yönünde motivasyonun değerlendirilmesi,
  • Destek (Asist) – Sigara bırakma girişimlerinin desteklenmesi,
  • İzlem (Arrange) – Relapsı önlemek için bireyin izlenmesidir.
  1. Sigara bırakma denemesi konusunda isteksiz olgular: Bu grup için “5R” olarak adlandırılan bir uygulama geliştirilmiştir:
  • İlgilenme (Relevance) – Kişiye özel durumlar ele alınarak birey bırakma konusunda cesaretlendirilir,
  • Riskler (Risks) – Sigara içmeye bağlı gelişebilecek olumsuz sonuçlar vurgulanır,
  • Kazançlar (Rewards) – Sigarayı bırakmanın erken ve geç dönemdeki yararları konusunda birey bilgilendirilir,
  • Engeller (Roadblocks) – Bireyin sigarayı bırakmasını engelleyen faktörler belirlenerek ve çözüm yolları geliştirilir,
  • Tekrarlama (Repetition) – Motivasyonel destek, olgunun her başvurusunda tekrarlanır.
  1. Sigarayı yeni bırakmış olgular: Amaç, relapsı önlemek olmalıdır. Sigarayı bırakmaya bağlı ortaya çıkabilecek sorunlar ve relapsa neden olabilecek faktörlerin belirlenmesi ve bunlara yönelik çözüm önerilerinin getirilmesi planlanmalıdır.

Sigara bırakma çalışmalarında, sadece 3-5 dakikalık bu kısa girişimlerle bile, hastaların sigarayı bırakma oranlarında anlamlı artışlar gözlendiği bildirilmiştir. The Rhode Island Üniversitesi Kanser Önleme ve Araştırma Merkezi’nin belirttiğine göre bireylerin kimseden yardım almadan tek başına davranış değiştirme çabalarının araştırıldığı bir çalışmada 200 sigara kullanıcısının değişim düşünceleri olmasına rağmen iki yıl süresince bu aşamada kaldıkları ve değişim yönünde harekete geçemedikleri saptanmıştır.

Off

19 Şubat 2015 Genel Comments are off for this post